Kari bilis kering praktis. Saya dapat idea untuk menyediakan lauk Sambal Ikan bilis kering selepas bersembang dengan Linda dan Isma berkenaan lauk yang mereka sediakan semasa Mereka memberitahu masakan yang sama iaitu sambal ikan bilis kering. Rupanya ramai yang menyediakan lauk ini yang buka sahaja boleh. SAMBAL IKAN BILIS KERING SILA LAYARI FANPAGE SAYA UNTUK INFO INFO KEWANITAAN, petua petua penyakit , hal ehwal islam DAN RESEPI RESEPI MASAKAN SAYA SETERUSNY.
Sambal kering terbaik.smpai buat berat bdn bertambah.hahaa.mmg terbaik.nk borong utk pose nti.jimat blnje dpur.tp mgkin kne beli beras berganda..sbb nk mkn ngn sambal kering sodap ni.hehehe See more. Kering tempe ini bisa dibuat dalam jumlah banyak dan disimpan di toples. Bisa jadi persediaan kalau Anda telat memasak sahur, Anda sudah punya lauk yang enak dan bisa langsung disantap dengan nasi. You can cook Kari bilis kering praktis using 14 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kari bilis kering praktis
- You need 1 ons of ikan bilis kering(buang kepala n cuci,tiriskan).
- Prepare 4 siung of bawang merah.
- It's 3 siung of bawang putih.
- You need 1 bks of Bubuk kari instan(sy pk desaku).
- It's 1/2 sdt of bubuk cabe/balado.
- It's 1 sdt of gula pasir.
- You need 1/2 sdt of kaldu bubuk.
- You need of (garam sy tidak pakai).
- You need 1 buah of Tomat merah.
- It's of Santan instan uk.kecil.
- Prepare 1 gelas of Air.
- Prepare of Daun kari/salam koja satu tangkai.
- It's of Sy tambahin daun buas2(gak tau d daerah lain apa)ngak jg boleh.
- You need sdm of Minyak ±2.
Menu Sambal Bilis garing/kering ni memang sangat sedap. Jangan sampai hangit kerana nanti cili akan jadi pahit. Aneka kue kering memang cemilan yang praktis dan mudah dibuat. Daripada resep cake, bolu ataupun jenis roti lainnya, resep kue kering memang bisa menjadi pilihan keluarga Indonesia untuk sajian di rumah.
Kari bilis kering praktis step by step
- Iris bawang merah n putih.
- Tomat potong2 sedang,jadiin satu sama pucuk daun buas2.
- Panas kan minyak,tumis bawang.
- Setelah harum & agak kecoklatan masukan air 2 sdm,.
- Masukan bubuk kari, balado n daun kari.aduk2.
- Masukan sisa air,masukan ikan,aduk. Tambahkan kaldu bubuk n gula pasir.
- Setelah mendidih, air agak berkurang masukan santan,.
- Masukan daun buas2 n tomat aduk,koreksi rasa.. matikan kompor,, siap di hidangkan.
Baik itu untuk cemilan saat santai ataupun buat suguhan di meja tamu. Jom tengok bahan-bahan resepi sambal ikan bilis kering campuran ikan bilis tempe dan kacang ea. Kalau sebut resepi sambal ikan bilis ni, mesti terbayang dengan sambal yang basah buat makan dengan nasi lemak kan. Tapi ada lagi satu yang terbayang dalam kepala saya ni. Kemudian gorengkan pula ikan bilis sehingga garing.
Komentar
Posting Komentar